Heb jij recht op een letselschadevergoeding?

Heb jij fysieke schade die het gevolg is van een ongeval waar iemand anders schuld aan heeft? Dan is de kans groot dat je recht hebt op een letselschadevergoeding. Deze krijg je echter niet automatisch, je moet er zelf achteraan en een zogeheten schade letsel advocaat inschakelen. Deze is gespecialiseerd in het behandelen van zaken waarbij sprake is van lichamelijk letsel, en weet precies waar jij recht op hebt.

Wat wordt er allemaal vergoed?

Als de schuld van de andere persoon bewezen is, is deze verantwoordelijk voor het betalen van de schade die jij hebt geleden (of nog steeds lijdt). Dit betreft bijvoorbeeld diverse medische kosten die je hebt moeten maken, in het ziekenhuis, op de eerste hulp, etc. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je de rest van je leven met een handicap of beperking moet leven, of met een groot litteken, wat van invloed is op hoe je kunt functioneren. Dit soort zaken zijn minder makkelijk in geld uit te drukken, maar een schade letsel advocaat weet welk bedrag je daar voor kunt vragen. Soms is er zelfs sprake van gedeeltelijke invaliditeit, waardoor je de rest van je leven minder (of niet meer) kunt werken. De impact die dit heeft is natuurlijk enorm, en dus staat daar een hele grote letselschadevergoeding tegenover.

Worden ook randzaken vergoed?

Stel, je bent aangevallen door een hond, en hebt daar een open wond door opgelopen. Je maakt dan medische kosten, maar misschien is ook je broek of telefoon kapot gegaan gedurende het incident. Deze zogeheten randzaken moeten ook vergoed worden door de veroorzaker. In dit geval is dat de hondenbezitter, want deze is volledig aansprakelijk voor het gedrag van de hond. Bij een aanval door een hond is in de minder ernstige gevallen zelfs enkel sprake van schade aan kleding, tassen, etc. Het is natuurlijk fijn dat je geen fysieke schade hebt opgelopen, maar ook de schade aan kleding moet worden vergoed door de hondenbezitter. Als deze weigert kun je een letselschade advocaat inschakelen, die precies weet hoe je dat aanpakt.

Wat te doen na een ongeval met letselschade?

Of het nu een klein of relatief groot ongeval of incident betreft, het is belangrijk om (als je daartoe in staat bent) telefoonnummers van getuigen te noteren en eerste hulp te verlenen waar nodig. Getuigen kunnen je helpen bij het bewijzen van je onschuld, en dus bij het ontvangen van je letselschadevergoeding. Ben je zwaar gewond? Dan is medische hulp zoeken natuurlijk belangrijker! Vraag om hulp, en laat omstanders de andere zaken regelen, zoals het noteren van belangrijke gegevens en hulpverleners de ruimte geven.