Langer zelfstandig thuis wonen: 3 subsidies en toeslagen

Zelfstandig thuis wonen

Ouderdom en andere aandoeningen kunnen het zelfstandig thuis wonen soms vermoeilijken, maar uiteraard blijf je het liefst zo lang mogelijk thuis wonen. Om je hierin bij te staan, bespreken we in dit blog 3 soorten subsidies en toeslagen die je kunt gebruiken om langer thuis te kunnen blijven wonen.

Langer zelfstandig thuis wonen en huurtoeslag:

Je kunt huurtoeslag, een bijdrage in de huurkosten van je woning, krijgen wanneer je inkomen niet te hoog is. Als jij, of een medebewoner, verzorging thuis krijgt in plaats van in een verpleeghuis of verzorgingstehuis, dan wordt 1 persoon minder meegeteld voor de huurtoeslag. Dit betekent dus dat de kans groter is dat je (een hogere) huurtoeslag krijgt wanneer je thuis wordt verzorgd. Zorg dus dat je bij aanvraag van de huurtoeslag je zogeheten ‘bijzondere situatie’ doorgeeft. Dit kan het gemakkelijker maken om de huur te betalen en zo langer zelfstandig te blijven wonen.

Zelfstandig thuis wonen

Lager zelfstandig thuis wonen en lokale regelingen voor bouwkundige aanpassingen:

Om langer zelfstandig thuis te blijven wonen, moeten er soms aanpassingen aan de woning worden gedaan. Dat kan bijvoorbeeld de installatie van een traplift of grijppaal zijn. Veel gemeenten hebben daarom lokale regelingen en subsidies om langer thuis blijven wonen te stimuleren. Zo is er bijvoorbeeld in gemeente Amsterdam de subsidie “Ouderhuisvesting”. Binnen deze regelingen kun je subsidie aanvragen om bepaalde bouwkundige aanpassingen (en ook niet-bouwkundige aanpassingen) in je woning te laten doorvoeren. Ga dus zeker bij jouw gemeente na wat er voor jou en jouw woning mogelijk is om langer zelfstandig te blijven wonen. 

Langer zelfstandig thuis wonen en subsidie mobiliteit kwetsbare groepen:

Als je langer zelfstandig thuis blijft wonen en daarnaast niet zo mobiel meer bent, kan het helaas gebeuren dat het leven eenzamer wordt. Dat zal voornamelijk het geval zijn wanneer het niet goed meer lukt om zelf de deur uit te gaan of als er minder bezoek komt. Om daarmee te helpen, is er de subsidie mobiliteit kwetsbare groepen. Deze subsidie kan worden aangevraagd om op verschillende manieren ondersteuning te krijgen bij de fysieke mobiliteit. Zo wordt eenzaamheid tegen gegaan en is het fijner om zelfstandig te blijven wonen.

Deze drie subsidies en toeslagen maken het op financieel vlak makkelijker om langer zelfstandig te blijven wonen. Zorg er daarnaast ook voor dat je goed geïnformeerd bent over alle hulpmiddelen die je in huis kunt plaatsen en gebruiken om het zelfstandig wonen thuis makkelijker én veiliger te maken. Door op de hoogte te blijven van de woontrends voor ouderen, weet je zeker dat het thuis wonen goed blijft gaan.