Hoe werkt de griepprik en hoe goed werkt de griepprik?

We hebben er allemaal wel eens mee te maken: de griep. Normaal gesproken is ons immuunsysteem sterk genoeg om de griep het lichaam weer uit te werken. Bij mensen met een verminderde gezondheid is dit echter niet zo vanzelfsprekend. Voor deze groep mensen is er de griepprik. De griepprik wordt gratis beschikbaar gesteld voor burgers in Nederland die in de risicogroep vallen. 

Griep is een virus

De griep is een verzamelnaam voor allerlei virussen. Ook wel het griepvirus of influenza genoemd. Er zijn veel verschillende virussen actief op de wereld. 

Hoe werkt een griepprik? 

Val jij in de risicogroep en heb je de kans om eerder ernstig ziek te worden van de griep? Dan is het verstandig om jaarlijks de griepprik te halen. Hiervoor krijg je een oproep van de overheid. Maar hoe werkt dat eigenlijk, zo’n griepprik? Je kunt alleen ziek worden van levende virussen. In de griepprik zitten verschillende dode virussen. Deze dode virussen zijn niet gevaarlijk voor je, maar zorgen er wel voor dat je afweersysteem aan het werk gaat. Je lichaam maakt als reactie op de dode virussen namelijk afweerstoffen aan. Na 2 weken heb je voldoende afweerstoffen aangemaakt. Raak je na deze 2 weken besmet met één van de griepvirussen? De afweerstoffen in je lichaam kunnen het virus onschadelijk maken. 

En hoe goed werkt de griepprik? 

Per jaar en per persoon verschilt de werking van de griepprik. Gemiddeld is de kans op griep na het krijgen van de griepprik zo’n 40% kleiner. 

Boosterprik corona

In Nederland (maar ook in andere landen) gaat momenteel het coronavirus rond. Kwetsbare mensen in de samenleving hebben voorrang op een booster prik. Wanneer je het vermoeden hebt dat je het coronavirus hebt, is het altijd verstandig om een corona test uit te voeren. Op zoek naar een coronatest? Informeer naar de mogelijkheden bij How Are You Diagnostics