Duodopa via pomp bij de ziekte van Parkinson

Duodopa via pomp

De twee stoffen levodopa en carbidopa vormen samen Duodopa. Dit is een gel dat veel wordt gebruikt om de symptomen van de ziekte van Parkinson te verminderen. Deze gel wordt toegediend door middel van een pomp en sonde rechtstreeks in de dunne darm. 

Dit wordt gedaan gedurende de dag. Door de dosering te verspreiden over de dag wordt de medicatie gelijkmatig opgenomen, de wisselende maagwerking omzeild en blijft de medicatie in de hersenen stabieler. 

Hoe werkt Duodopa via een pomp?

Via een PEG-J sonde (slangetje) wordt de Duodopa gegeven. Zo’n PEG-J sonde is een slangetje dat door de buikhuid naar de maag gaat en uiteindelijk in de dunne darm komt. De sonde is gekoppeld aan een Duodopapomp. Dit apparaat zorgt ervoor dat de gel gedurende de dag continu in de dunne darm wordt gebracht. Zo is er altijd de juiste hoeveelheid medicijnen in het bloed en de hersenen aanwezig. Vaak mogen patiënten met een Duodopapomp overdag geen andere medicatie gebruiken. 

Duodopapomp behandeling

Als je samen met de behandelende arts besluit om Duodopa te gaan gebruiken dan wordt er eerst in een testfase gekeken naar de passende hoeveelheid medicatie en het effect. Deze testfase gebeurt in het ziekenhuis. Je krijgt dan tijdelijke een sonde die via de neus naar de darm loopt. Via deze sonde kan Duodopa in de dunne darm toegediend worden. 

Als na een aantal dagen de juiste dosering gevonden is en de medicatie goed werkt, dan mag je besluiten om Duodopa te blijven gebruiken. Als je dit wilt dan wordt er met een kleine operatie een sonde geplaatst via een gaatje in de maag in de dunne darm. De ziekenhuisopname duurt in totaal ongeveer vijf dagen, vervolgens kan je zelf de Duodopapomp dagelijks gebruiken. In het ziekenhuis wordt door een verpleegkundige uitgelegd hoe de pomp werkt.