4 leuke tips om betrokkenheid te creëren met ouderenzorg!

betrokkenheid creëren oudernzorg

Voor de kwaliteit van zorg is het sociale netwerk van verzorgend personeel in verzorgings- en verpleeghuizen van groot belang. Door als verzorgende binding te voelen met de bewoner en zijn of haar familie verbetert de zorg. Communicatie staat hierbij centraal. Wij geven 4 tips om betrokkenheid te creëren met ouderenzorg die zowel van toepassing zijn op de reguliere ouderenzorg als particuliere ouderenzorg.

Versterk het communicatienetwerk van personeel

Sociaal functioneren en gezondheid raken steeds meer verweven in de ouderenzorg. Door verzorgenden goed met elkaar te laten communiceren verbetert de zorg, doordat er geen of minder zaken over het hoofd worden gezien. Daarnaast zorgt een sterk communicatienetwerk ervoor dat verpleegkundigen steun ervaren van hun eigen collega’s en hierdoor gemotiveerder zijn om goed werk te leveren. In deze tijd, waarbij veel verzorgings- en verpleeghuizen te maken hebben met toenemende werkdruk door een personeelstekort en bezuinigingen, is dit cruciaal.

Contact met familie en kennissen van ouderen

Verzorgend personeel is gebaat bij een goed contact met de familie en kennissen van ouderen in het verpleeg- of verzorgingstehuis. Zo kan er bijvoorbeeld makkelijk contact opgenomen worden met een familielid op het moment dat een bewoner een slechte dag heeft en iemand nodig heeft, of wanneer deze zelf niet goed aan kan geven waar hij of zij behoefte aan heeft. Het kan een sterk kalmerende werking hebben als er op dat moment een vertrouwd familielid of een vriend langskomt. In luxe ouderenzorg faciliteiten zijn er vaak logeerfaciliteiten aanwezig zodat familie en vrienden gemakkelijk kunnen blijven slapen. Voor bewoners die niemand hebben is de CRDL een uitstekend instrument. Dit zorginstrument vertaalt aanraking tussen mensen naar geluid, waardoor je contact kunt leggen met mensen die normaal moeilijk communiceren. Denk hierbij aan dementerende ouderen of ouderen met autisme of een verstandelijke beperking.

Stimuleer informeel contact

Een manier om de banden onder collega’s te versterken is door ook het informele contact te stimuleren, buiten de werkuren. Organiseer bijvoorbeeld een gezellige borrel voor alle collega’s, een leuke teambuilding activiteit of een bedrijfsfeest. Voor meer betrokkenheid is het ook belangrijk om als organisatie te luisteren naar de wensen van je medewerkers, bijvoorbeeld door een ideeën box neer te zetten en ook daadwerkelijk met de ideeën aan de slag te gaan. Je zou bijvoorbeeld een van de ideeën kunnen presenteren tijdens een gezamenlijke borrel.

Interactie ouderen en andere groepen

Niet alleen verplegend personeel is verantwoordelijk voor betrokkenheid met ouderenzorg. Het is een thema dat de hele maatschappij aangaat. Ouderen zijn vaak eenzaam en krijgen het gevoel overbodig te zijn als niemand tijd voor ze heeft. Eenzaamheid onder ouderen is helaas veelvoorkomend. Zo zijn er bijvoorbeeld peuterprojecten waarbij peuters een crèche hebben in een verzorgingshuis of daar een ochtendje op bezoek gaan. Dit leidt tot een interessante interactie en heeft een positief effect op zowel de ouderen als de kinderen. Door buiten het bestaande zorgnetwerk op zoek te gaan naar partijen om mee samen te werken kun je een win-win situatie creëren.