Hoe komt het dat drugs verslavend is?

verslaving

Een verslaving ontstaat niet zomaar. Meestal komt het door TE veel van iets nemen. Wat natuurlijk nooit goed voor je is. Wij leggen uit hoe het nou ook echt werkt in de hersenen bij bijvoorbeeld een drugsverslaving.

Soms hebben alcohol of drugs een wel heel sterk effect op je. Dat kan bijvoorbeeld als je je wat vlak, geremd of somber voelt. Door het gebruik voel je je ineen opgewekt en vrolijk. Dat is natuurlijk een fijn gevoel, maar erg riskant als je niet lekker in je vel zit.  Het kan namelijk zo zijn dat je door alcohol en drugs van je vlakke stemming af wil komen. Je gaat er niet meer op eigen kracht voor zorgen om je blij te voelen, maar hebt hier bepaalde middelen voor nodig. Dit kan bijvoorbeeld zijn als je met vrienden gaat stappen. Als je vaak het gevoel hebt dat je niet zonder middelen opgewekt kan zijn, dan ben je geestelijk afhankelijk geworden.

De hersenen spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van verslaving. Bij het ontstaan van verslaving zijn het beloningscentrum, het geheugen en de nieuwe hersenen betrokken. Het werkt eigenlijk als volgt. Het beloningscentrum in de hersenen zorgt ervoor dat bepaalde activiteiten, zoals bijvoorbeeld eten beloond worden met een fijn gevoel. Dit is niet allen het effect wat eten kan hebben, maar ook drugs heeft dit in sterke mate. Hierdoor vormt dit een krachtige herinnering naar dit gevoel van beloning. Hierdoor is het aanlokkelijk om opnieuw te gebruiken. De nieuwe hersenen bemiddelen tussen verlangens en ratio. Door vaak te gebruiken gaan het beloningscentrum en de nieuwe hersenen nog slechter functioneren en is er een nog sterkere prikkel nodig om hetzelfde fijne gevoel te krijgen.